top of page

A Japán konyha színei.

A Japán konyha színei.

A Japán konyha érdekes és változatos ételeiről szólnak majd bejegyzéseim, de mielőtt belekezdek egy kis történelem:

Mint ahogy az közismert, az egyik legfontosabb japán étel a rizs. A rizstermesztés viszont nem japán találmány, hanem kínából származik. Azelőtt halásztak, vadásztak, árpát, hajdinát termesztettek.

A VIII. századig szokás volt húst enni, ha nem is gyakran és nagy mennyiségben, csak egy kis darabot ízesítésképpen. A Buddhizmus elterjedésével előbb korlátozták a húsevést és tejivást, sőt egy időben teljesen tilos volt.

A XI. században érkezett a szójaszósz és a tofu, szintén Kínából. Fokozatosan kezdett kialakulni az igazi japán konyha stílusa, megalapozva ezzel a mai konyha hagyományait.​

​A portugál és holland kereskedők megjelenése a XVI. században komoly változást hozott, sok új alapanyag zöldség, gyümölcs, fűszer került az országba és megismertek új eljárásokat, mint például a bundában sütést, vagy olajban sütést. A megismert új ételek hamar beépültek a hagyományokba. Például a Tenpura eredetileg portugál étel, csak ők más szószba mártogatják.​​

A II. Világháború után a marha és a csirke népszerűbbé vált és megjelent a sertés is.

Ezeket a húsokat a mai napig sokkal kisebb arányban fogyasztják, mint mi. ​

A külföldi ételek befogadása a mai napig folyik, rendkívül népszerű az olasz, ill. annak hívott konyha. Kapható pl. halas pizza norival, azaz tengeri moszattal megszórva. Hagyományos hamburgert is esznek, de van japán változat a teriyaki ​​burger, vagy a rákburger.

Nagyon népszerű a currys rizs, ami eredetileg India ,,nemzeti eledele''...

Legutóbbi témák:
Arhívum
Keresés
bottom of page